Terug naar de doe het zelf wijzer

Growatt omvormers

Growatt omvormers zijn er voor kleine en voor grote zonnepanelen systemen. Ze zijn gemakkelijk zelf te plaatsen en er hoeft weinig aan ingesteld te worden. Bekijk hier de handleidingen. Heb je andere vragen? Kijk dan ook eens op onze pagina met veelgestelde vragen!

X-serie omvormers van Growatt

Een Growatt omvormer installeren gaat in de basis altijd op dezelfde manier. Bij alle stappen is het belangrijk goed na te blijven denken en de veiligheid in het oog te houden. Zo adviseren we altijd geïsoleerde schoenen te dragen tijdens de installatie, is het belangrijk dat je gereedschap nog altijd goed geïsoleerd is en zorg je ervoor dat de plus en de min, of de fase en de neutraal niet met elkaar in aanraking komen, ook niet met jouw vingers als geleider.

Stap 1: Monteer de muurbeugel waterpas aan een stevige, brandwerende ondergrond. Een stenen muur is ideaal. Mocht dat niet mogelijk zijn dan is een laag gips aan te raden. Houd er rekening mee dat de omvormer rondom voldoende ruimte nodig heeft om zichzelf te kunnen koelen.

Stap 2: Hang de omvormer met voldoende ruimte rondom op aan de muurbeugel, en borg deze met de meegeleverde borgboutjes.

Stap 3: Zorg voor voor een voldoende dikke AC leiding naar een werkschakelaar, die binnen handbereik van de omvormer is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de werkschakelaar op OFF staat.

Stap 4: Check dubbel dat er geen spanning op de AC bekabeling staat, en monteer de Growatt AC connector op de AC bekabeling. Zorg ervoor dat de juiste ader op de juiste plaats wordt aangesloten (de juiste volgorde staat in de AC connector gestanst).

Stap 5: Pers de H4 connectoren uit de doos van de omvormer op de solarkabel. Gebruik een MC4 tang om de connectoren aan te persen, en zorg ervoor dat de zonnepanelen nog niet zijn ingeplugd. Let erop dat je de juiste connector aan de juiste DC kabel perst. Als de polariteti wordt verwisseld, houden diodes in de zonnepanelen de stroom tegen en start de omvormer niet op!

Stap 4: Verbind de zonnepanelen aan de solarkabel.

Stap 5: Dubbelcheck de polariteit van de string met een multimeter. Check ook nog eens of de aan te sluiten spanning overeen komt met de spanning die op de omvormer aangesloten mag worden.

Stap 5: Zorg ervoor dat de DC switch onderop de omvormer uit staat en verbind de string met de omvormer.

Stap 6: Schakel de groep in de meterkast, de werkschakelaar en de DC switch in om de omvormer op te starten.

De meeste Growatt omvormers staan al ingesteld op de juiste landcode (VDE0126), maar in sommige gevallen moet deze nog geselecteerd worden tijden de eerste keer opstarten.

De omvormer zou nu moeten gaan aftellen, vervolgens gaat het relais klikken en start de omvormer op. 

Growatt MIN XH 1-fase

Insatllatiehandleiding Growatt MIN XH
Growatt MIN2500XH installeren video

Growatt MOD XH 3-fase

Installatiehandleiding Growatt MOD XH Snelgids Growatt MOD XH

Growatt MOD 3fase omvormers zijn er in verschillende vormen. 

  1. MOD TL3-X (gewoon)
  2. MOD TL3-XH (hybride, te combineren met de Growatt ARK High voltage set voor XH)
  3. MOD TL3-XH BP (hybride, te combineren met de Growatt ARK High voltage set voor XH, of met de het Growatt APX batterijsysteem voor XHen eventueel uit te breiden met een backup box voor noodstroomfunctie)  

Growatt MID XH 3-fase

Installatiehandleiding Growatt mID XH Snelgids Growatt MID XH

Growatt MID 3fase omvormers zijn er in verschillende vormen. 

  1. MID TL3-X (gewoon)
  2. MID TL3-XH (hybride, te combineren met het Growatt APX batterijsysteem voor XH)

Growatt MAX 3-fase

Monitoring van Growatt

Een Growatt omvormer kan eventueel uitgerust worden met een dongle, waarmee de omvormer met internet verbonden kan worden. Zo wordt het mogelijk de omvormer uit te lezen op afstand, grafieken te bekijken, updates uit te voeren etc.

De monitoring gaat altijd via de Growatt Shinephone app voor Android of Iphone, of via server.growatt.com

Je moet je in alle gevallen registreren als gebruiker om een account aan te maken. Je mag onze installateurscode gebruiken. Het mooie daaraan is dat wij ook met je mee kunnen kijken, mocht er iets met je omvormer aan de hand zijn. Die installateurscode vind je op de oranje sticker op het doosje van je monitoringmodule. Dat registreren hoef je maar 1 keer te doen. Als het even niet lukt, maak dan niet nog een account aan, maar log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord welke je zelf hebt uitgekozen.

Als je een account hebt, dan maak je een ‘plant‘ of ‘installatie’ aan. Vul daarin alle gegevens van je installatie in.

Als je je ‘plant’ hebt aangemaakt, dan kun je er een datalogger aan toevoegen. Dataloggers zijn er in verschillende smaakjes. De wifimodule (Shine Wifi X of Shine Wifi S) gebruik je als je een sterke wifiverbinding hebt op de plaats van de omvormer, zonder tussenkomst van wifi versterkers etc. Is dat geen optie, maar kun je wel gemakkelijk een utp kabel trekken tussen je router en je omvormer, dan kies je voor een lanmodule (Shine LAN X). Is ook dat lastig, maar hangt je omvormer wel binnen 20 meter hemelsbreed van je router? Dan kun je gebruik maken van de Shine Link X / Shine Lanbox. Dat is een kastje welke je met een utp kabel aan je router koppelt, en welke vervolgens een draadloze radioverbinding met je omvormer legt.

Een wifimodule configureer je altijd met een smartphone, via de shinephone app. Een LANmodule of een Shine Link kun je ook via server.growatt.com koppelen.

Growatt Shine WiFi X

Growatt wifi-x installeren op een growatt omvormer: stap voor stap handleiding video

Geschikt voor omvormers zonder RS232 poort, maar met een USB poort.

Stap 1: Je gaat naast de module staan als de omvormer aan is

Stap 2: Die module steek je onderin de omvormer.

Stap 3: Je logt in op de shinephone app (eerst registreren als je nog geen account hebt, dan vind je de installercode op de oranje sticker op het doosje van je wifimodule)

Stap 4: je scant de QR code van de module

Stap 5: dan kies je voor de hotspot methode

Stap 6: Je drukt kort onderop de datalogger zodat hij continue blauw gaat branden

Stap 7: Je gaat naar de wifi-instellingen van je telefoon en maakt verbinding met het netwerk wat dezelfde naam heeft als het serienummer van je wifimodule. Het wachtwoord is 12345678

TIP: zorg ervoor dat je tijdelijk het automatisch verbinden met je thuisnetwerk hebt uitgeschakeld anders probeert je telefoon als nog verbinding te maken hiermee

Stap 8: Je telefoon vertelt je nu dat je geen internetverbinding meer hebt, dat klopt.

Stap 9: Je gaat terug naar de shinephone app en drukt op verder. Deze knop zou wel eens achter je toetsenbordje kunnen zitten

Stap 10: Nu vraagt de app om netwerkgegevens. Hier vul je je thuis wifinetwerk in met het bijbehorende wachtwoord. Hier mogen geen speciale tekens of leestekens in zitten.

Stap 11: Dan kun je op configureren drukken en duurt het even voordat hij daarmee klaar is.

Stap 12: Als de dongle rustig blauw gaat knipperen (dat kan dus even duren) is het gelukt!

Soms geeft de dongle aan dat het mislukt is, maar gaat hij na een minuut of 10 toch rustig blauw knipperen.

Growatt Shine LAN X

Geschikt voor omvormers zonder RS232 poort, maar met een USB poort.

Growatt Shine Link X

Geschikt voor omvormers zonder RS232 poort, maar met een USB poort.

De installatie van de Shine Link X is gelijk aan de installatie avn de Shine Link Lanbox. Alleen het knopje op de RF stick zit niet aan de voorkant achter een dopje, maar aan de onderkant.

Begin aan de installatie van als de zon schijnt. Dan is de omvormer aan.

Stap 1: Installeer de app ‘ShinePhone’ op je smartphone. Maak een account aan door op ‘registreren’ te drukken en de instructies in de app te volgen. Bij ‘Installateurscode’ vul je de code in die je vindt op de oranje sticker op het doosje van je monitoringmodule.

Stap 2: Maak een ‘plant’ aan door op de grote blauwe plus te tikken. Volg ook hier weer de instructies in de app. 

Stap 3: Verbind het witte kastje van de Shine Link met het internet door een UTP kabel van de router naar de Shine LInk te te leggen. Voorzie hem ook van stroom door de stekker in een stopcontact te steken.

Stap 4: Schakel de omvormer tijdelijk uit door de DC switch op de omvormer, en de Werkschakelaar aan de AC zijde op OFF te schakelen.

Stap 5: Sluit de RF Stick X met USB aansluiting aan op de USB poort onderop de omvormer. Draai aan het warteltje om hem te borgen.

Stap 6: Schakel de omvormer weer in door de DC switch en de werkschakelaar weer op ON te schakelen.

Stap 7: De LED lampjes op het witte kastje geven aan wat de status van het kastje  is.

  • Huisje = stroom / power
  • Wolkje = internet
  • Vierkantje = verbonden apparaten
  • i’tje = configuratie

De LED op de RF Stick X knippert snel blauw als hij aan het zoeken is naar het kastje, en langzaam blauw als hij hem heeft gevonden.

Hebben de twee elkaar nog niet gevonden, vraag dan even iemand om je te komen helpen. Druk allebei tegelijk, heel kort op het knopje van het kastje, respectievelijk van de RF Stick X. De 2 apparaten gaan nu naar elkaar zoeken. 

Als het vierkantje op het kastje eens in de zoveel tijd knippert, en de LED op de RF Stick X rustig blauw knippert hebben de twee apparaten elkaar gevonden.

Stap 8: Ga terug naar je shinephone app, en ga naar je ‘plant’. Tik op ‘datalogger lijst’ en daarna op ‘toevoegen’. Scan het serienummer wat onderop het witte kastje te vinden is.

Als je nu even geduld hebt, moet de data van de RF Stick X, via het witte kastje, via je internetverbinding, via de server van Growatt, op jouw account zichtbaar worden.

Gefeliciteerd!

Growatt Shine WiFi S

Growatt Shine wifi S monitoring module installeren video
Installatiehandleiding Growatt Shine WiFi S

Geschikt voor omvormers met een RS232 poort.

Benodigdheden:

  • Smartphone
  • Stabiele en sterke wifiverbinding bij de omvormer, zonder tussenkomst van wifi-versterkers / splitters
  • Enige kennis van het pairen van apparaten

Growatt Shine LAN S

Growatt Shine Lan S monitoring module installeren video

Deze modules worden al langere tijd niet meer geproduceerd gezien de beperkte update- en monitoringmogelijkheden. 

Geschikt voor omvormers met een RS232 poort.

Growatt Shine Link Lanbox

Growatt Shine Link Lanbox monitoring module installeren video
Installatiehandleiding Growatt Shine Link Lanbox

Geschikt voor omvormers met een RS232 poort.

Growatt Troubleshooting

Het installeren van een Growatt omvormer is niet moeilijk, maar er kan toch iets mis zijn gegaan. Vind hier de meest voorkomende foutmeldingen en de mogelijke oplossingen!

Schermpje blijft donker

De omvormer doet het op DC spanning. Als de omvormer helemaal geen lampje of display weergeeft, moeten we de oorzaak dus aan de zonnepanelen kant zoeken.

  1. Zijn er wel zonnepanelen aangesloten? En zo ja, is het licht buiten? 
  2. Meet de open klemspanning van de string met een multimeter. Hoeveel volt meet je?
  3. Bij 0 volt is de stroomkring niet rond. Controleer de DC bekabeling!
  4. Produceren je zonnepanelen voldoende spanning om de omvormer op te starten? 
  5. Dubbelcheck of de DC switch van de omvormer op ON staat.
  6. Check de polariteit van je string. Alle kabels moeten gemaakt zijn als verlengkabels. Als voorbeeld de rode kabel. Als je op het dak aan die rode kabel een female stekker hebt geperst, moet je beneden aan diezelfde kabel een male stekker persen! Bij de zwarte kabel moet het dan weer precies andersom. Zonnepanelen zijn voorzien van diodes. Deze zorgen ervoor dat de stroom echt maar 1 kant op gaat. Draai je de polariteit van de string om, dan gaat je omvormer het niet doen. Zo’n foutje is heel snel gemaakt. Check dit echt even fysiek en dubbel om ervan verzekerd te zijn dat het goed zit!

PE abnormal

De PE abnormal melding geeft een afwijking in de aarde aan.

Nederland:

  1. Controleer of de aardedraad van de YMVK tussen de omvormer en meterkast goed is aangesloten; misschien dat de aardedraad wel in/onder de klem zit, maar het schroefje niet helemaal is aangedraaid? 
  2. Zijn de fase en de nul op de juiste plaats aangesloten? Dit kan in het hele traject tussen de omvormer en de meterkast per ongeluk zijn verwisseld. 
  3. Is de omvormer op een lasdoos of op een stopcontact aangesloten? Als je de stekker op de kop in het stopcontact doet wissel je daar de fase en nul om. N.B. Op een stopcontact mag niet! Dit is geen vaste verbinding. Als je de stekker eruit trekt terwijl de omvormer aan staat kun je een vlamboog trekken. Adviseer een lasdoos te plaatsen. 
  4. Meet met een voltmeter de spanning (V) tussen de nul en aarde op de AC connector. Deze mag niet meer zijn dan 50 volt AC, en zou eigenlijk 0 V moeten zijn.
    1. Rond de 230 V tussen Neutraal en aarde → Fase en nul verwisselen!
    2. Rond de 400V tussen Neutraal en aarde → Dit zijn 2 fases, beide zitten niet op de goede plaats

België:

Standaard is een Growatt omvormer uitgerust met een neutraal – aarde meting, om te controleren of de omvormer juist is aangesloten. In België hebben niet alle netaansluitingen zo’n neutraalleiding. Dan kan de omvormer die meting dus niet doen, en zal hij de melding ‘PE abnormal’ geven. Als je zo’n aansluiting zonder neuter hebt, zorg dan dat de landcode op België ingesteld staat  (standaard staat hij op VDE0126, wat de nederlandse landcode is). Als het niet gelukt is de omvormer bij het inbedrijfstellen op de juiste landcode te zetten, kan dat achteraf ook nog. Dat doe je door via het schermpje van de omvormer naar het ‘advanced’ menu te gaan. Daar log je in met het wachtwoord 123. Vervolgens kun je bij landcode het juiste land selecteren en je keuze bevestigen.

AC Voltage Outrange

AC Voltage outrange betekent dat de omvormer een te hoge spanning meet op de kabel tussen de omvormer en de meterkast.

Dat komt altijd door weerstand, en dat kan weer 3 oorzaken hebben:

1. Ergens in het kabeltraject tussen de omvormer en de meterkast zit een slecht contact. Dat kan in de AC stekker, in de werkschakelaar of in de meterkast zijn. Loop alle verbindingen dus even extra na. Alle schroefjes even losdraaien en weer vast draaien wil het probleem wel eens verhelpen.

2. De kabel tussen de omvormer en de meterkast is te dun. Bij een te dunne kabel bouwt de spanning op die kabel zich op. Een dikkere kabel zorgt voor minder weerstand. Bereken hier de benodigde kabeldikte. Deze is inderdaad dikker dan voor de gemiddelde verbruiker wordt geadviseerd!

3. De netspanning vanaf de straat is in de basis te hoog. Als de zon gaat schijnen en er wordt veel zonnestroom tegelijk op het net gezet, dan loopt de spanning nog verder op. Komt die boven de 253 volt, dan schakelt de omvormer af om veiligheidsredenen. Als het een 1fase omvormer is kan het lonen de omvormer op een andere, minder druk bezette fase te plaatsen. 

No AC Connection

Dit is geen defect in de omvormer, maar geeft iets aan over de AC aansluiting.

  1. Is de ymvk tussen omvormer en meterkast aangesloten?
  2. Staat de aardlekautomaat omhoog, en de werkschakelaar op aan?
  3. Heeft de omvormer het wel gedaan, of is dit de eerste keer dat je hem aansluit?
    1. Eerste keer → Heb je de goede draadjes in de goede gaatjes gedaan? Deze melding kun je krijgen als de aarde en fase hebt verwisseld, ergens in het AC traject tussen de omvormer en de meterkast. Check vooral de AC connector. Daar staat op gestanst welke ader waar aangesloten moet worden. Kun je dat niet vinden? pak een bril en een zaklamp.
  4. Check alle verbindingen tussen de omvormer en de meterkast. Loshalen, goed kijken of het contact goed is, en weer vastdraaien. Ook de AC connector in de omvormer goed nakijken.

Error 411

Error 411 geeft een fout in het controlebord aan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. kan 3 dingen betekenen. 

  1. Veruit de meest voorkomende oorzaak van deze foutcode is een tekort aan DC spanning. Of dit bij jouw omvormer ook het geval is kun je eenvoudig testen door de DC switch op OFF te zetten. Blijft de foutmelding staan?
    1. Zouden de zonnepanelen voldoende spanning moeten genereren om de omvormer op te starten?
    2. Zijn er voldoende zonnepanelen op de tracker aangesloten om de omvormer op te starten?
    3. Kijk heel secuur naar de polariteit van je string! Bij verwisselde polariteit houden de diodes in de zonnepaenlen de stroom tegen.
  2. De omvormer heeft een update van het controlebord nodig.
  3. Het controlebord heeft een hardwarefout. 

In de laatste twee gevallen moeten we Growatt inschakelen. Zij gaan eerst proberen de omvormer van een update te voorzien. De omvormer moet dus online zijn, dat wil zeggen aan internet gekoppeld voor monitoring, middels een monitoringmodule. Mocht dat het probleem niet oplossen dan kijkt Growatt naar wat de er anders nog mogelijk is.

Aardlek klapt eruit

Als de aardlek eruit klapt dan meet die een verschil tussen de fase en de neutraal, groter dan de volgens die aardlek toegestane lekstroom. Bij een 30ma aardlek mag er niet meer dan 30ma weglekken naar de aarde. 

Een omvormer produceert altijd een beetje lekstroom. Een aardlek meet in principe enkel de weggelekte stroom op het AC traject. Check dus heel goed of alle AC bekabeling goed en stevig is aangesloten. Haal alle aansluitingen van de AC connector onder in de omvormer, tot en met de aansluiting in de meterkast even los, en draai ze weer stevig vast. 

Heb je meerdere omvormers, of ook andere apparaten op 1 aardlek aangesloten, dan kan dat de oorzaak zijn van een doorgeslagen aardlek. De aardlek krijgt dan de lekstroom van meerdere apparaten te verwerken.

Op de omvormer zit een aardpunt. Dit punt is bedoeld om de omvormer zelf nog een extra te aarden. Het gebeurt echter nog heel vaak dat het montagesysteem hierop wordt geaard. Het gevolg is dat de omvormer ook de lektroom van de zonnepanelen te verwerken krijgt. Zorg er dus voor dat de lekstroom van de zonnepanelen via een separate aardedraad direct naar de aarderails in de meterkast kan weglopen.

PV Voltage High

PV Voltage high geeft aan dat de omvormer een te hoge spanning op de string meet. 

  1. Meet met een multimeter de open klemspanning van je string. 
  2. Hoeveel spanning mag je per string op je omvormer aansluiten?

Heb je te veel spanning in je string? Kijk dan of je je zonnepaneelveld over 2 strings kunt verdelen. Op MIN, MOD, MID en MAX omvormers kun je meerdere strings aansluiten.

PV Isolation Low

PV isolation low kan betekenen dat er een isolatiefout in de string zit. De fout zit waarschijnlijk in de connectoren tussen de panelen, een verbindingskabel, of in de solarkabel tussen de panelen en de omvormer. Er loopt dan stroom weg van de DC bekabeling naar de aarde. Dit kan komen door vocht (dauw in de ochtend), een beschadiging aan de solarkabels, slechte connectie tussen connectoren, iets in die richting.

  1. Check allereerst of de AC aarding van de omvormer goed is aangesloten. Loop het gehele aardetraject na van AC stekker naar werkschakelaar, eventueel PV verdeler en meterkast.
  2. Op de omvormer zit een aardpunt. Dit punt wordt in sommige landen zoals Frankrijk gebruikt om de omvormer zelf nog eens extra te aarden. De aarding van het montagemateriaal mag hier niet op aangesloten worden! Is dat wel zo, haal die dan los en aard het montagesysteem netjes op de aarderails in de meterkast. Het kan zijn dat dit het probleem al verhelpt. Als dat niet zo is, ga dan door naar de volgende stap.
  3. Als je 2 strings zonnepanelen hebt kun je checken in welke string de fout zit door 1 string af te koppelen, en te kijken of het probleem zich dan nog steeds voordoet. Doe hetzelfde bij de andere string. 
  4. Bekijk rondom die zonnepanelen heel zorgvuldig of alles eruit ziet zoals het eruit hoort te zien. Heb je optimizers rondom die zonnepanelen aangesloten, neem deze dan mee in je controle. 
    1. De MC4 connectoren. Haal de MC4 connectoren los, kijk in de connector of er misschien een pinnetje naar achteren is geschoven of dat de connector misschien wat is vervormd en klik ze weer goed in elkaar. Hang de connectoren hoog en droog weg onder het paneelframe.
    2. De solarkabels. Bekijk of je iets van beschadiging aan de solarkabels ziet. 
    3. De zonnepanelen. Kijk aan de voorkant van het zonnepaneel of je vochtplekken achter het glas ziet. Check of het folie aan de achterkant van het zonnepaneel geheel intact is. Een krasje in het folie kan ervoor zorgen dat er vocht in het zonnepaneel komt. Kijk ook naar de aanhechting van het aluminium paneelframe op het glas en het folie. Bekijk of de Junction box / optimizer goed waterdicht is.

Error 405 (Relay Fault)

Een relais fout betekent dat de omvormer een AC spanning meet die niet overeen komt met de landcode waarop hij is ingesteld.

  1. Staat de omvormer op de juiste landcode ingesteld? Hij zou op VDE0126 moeten staan voor Nederland, en op België voor België.
  2. Op het schermpje van je omvormer staat hoeveel spanning de omvormer op de AC kant meet. Is dit ongeveer 230 volt? Neem dan contact met ons op. Meet de omvormer iets anders? 
    1. De omvormer geeft 0V aan. Deze waarde krijg je als je meet tussen de neutraal en de aarde, of als de fase niet is aangesloten. Ergens in het AC traject tussen de omvormer en de meterkast is de fase verwisseld met de neutraal of aarde, of de fase is ergens in het AC traject tussen de omvormer en de meterkast los geraakt. Controleer het AC traject, met extra aandacht voor de AC stekker.
    2. De omvormer meet ongeveer 110 V. Deze waarde krijg je als je meet tussen de fase en de aarde. De neutraal en de aarde zijn dus waarschijnlijk verwisseld. Controleer het AC traject, met extra aandacht voor de AC stekker.
    3. De omvormer meet ongeveer 400 V. Deze waarde krijg je als je meet tussen twee fasen. Dit kan alleen als je een 3fase omvormer hebt. Ergens in het AC traject tussen de omvormer en de meterkast is de neutraal of aarde met een fase verwisseld. Controleer het AC traject, met extra aandacht voor de AC stekker.
  3. Het controleren van het AC traject kan gedeeltelijk met een multimeter. Meet telkens een stap dichter bij de meterkast om te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Let op! Met een multimeter kun je spanning meten. Slecht contact kan ook een oorzaak zijn van een afwijkende meting, en een relais fout. Haal alle verbindingen even los en zet ze weer goed vast.