Solarstell montagesystemen
Solarstell montagesystemen zijn er voor plat dak, pannendak, golfplatendak en steeldeck. Bekijk hier de handleidingen. Heb je andere vragen? Kijk dan ook eens op onze pagina met veelgestelde vragen!
Plat dak montagesysteem van Solarstell
Solarstell Connect is een, innovatief montagesysteem voor op plat dak. De basiselementen zijn voorzien van een klikbevestiging voor de voeten en klemmen. Zo wordt het installeren een makkie!
Solarstell heeft de Solarsteller ontwikkeld om de basiselementen gemakkelijk op de juiste afstand te zetten zetten.
Koppel de basiselementen met elkaar met koppelstukken. Deze zijn verkrijgbaar in een rijafstand van 50 cm en 70 cm. Portrait rijen kunnen op dezelfde afstand van elkaar gezet worden als landscape rijen, omdat de hellingshoek iets afwijkt.
Met de landscape of portrait basiselementen kunnen ook oost/west opstellingen geconfigureerd worden. Zet daarvoor de basiselementen met de ‘ruggen’ tegen elkaar, en verbind zet met de oost/west, of met de 32 cm koppelstukken. (Bij panelen vanaf 1.10 breed zijn de 32cm koppelstukken noodzakelijk, anders komen de panelen over elkaar heen te liggen).
Omdat het een geschakeld systeem is, is bijzonder weinig ballast nodig. Bestel je een complete set zonnepanelen, dan leveren we de ballastberekening mee in de doos van je bestelling. Bestel je een montageset, dan is de ballastberekening op de productpagina terug te vinden. Daarop staat aangegeven hoeveel kilo’s aan stoeptegels, grind, zandzakken, trottoirbandjes etc je in de ballastbakken moet plaatsen, en waar deze ballastbakken geplaatst moeten worden.
Achterplaten zijn verplicht bij elk paneel, tenzij je met een oost-west systeem werkt en de rugzijde wordt afgeschermd met het andere paneel. Zijplaten zijn niet verplicht, maar wel mooi natuurlijk.
Optimizers en micro-omvormers kun je gewoon in de voet van de steun plaatsen. Geen gedoe meer met boutjes en moertjes, of zelftappertjes om de boel vast te zetten! De bekabeling kan netjes worden weggewerkt in het basiselement. Zo is kabelmanagement ook nog eens mooi meegenomen!
Pannendak montagesysteem van Solarstell
Om de meter plaats je een dakhaak. De dakhaak wordt achter de panlat en over de pan heen geschoven. De maat van de dakhaak moet je dus echt even opmeten.
Heb je geen mogelijkheid de dakhaak achter de panlat te schuiven? Dan heb je een schroefhaak nodig. Deze haken moeten op de tengels, of op het beschot worden geschroefd. Het kan zijn dat je dit nog wat op moet hogen om over de pan heen te komen.
De montagerails komen op de dakhaken te liggen, en bevestig je met een dakhaakbout. Er zijn geen moeren nodig, omdat de montagerails een groef bevat waar je de dakhaakbout zo in kunt draaien.
Een zonnepaneel ligt op 2 railsen. Die plaats je op respectievelijk 1/4e tot 1/5 vanaf de bovenkant, respectievelijk de onderkant van het zonnepaneel.
Als twee railsen zijn geplaatst kunnen daarop de panelen worden bevestigd met middenklemmen en eindklemmen. Klik de klem eenvoudig in de rails, en zeker hem door hem aan te draaien! Werk de rails mooi af met de eindkap montagerail.
Is de rails niet lang genoeg, dan kan hij worden verlengd. Gebruik hiervoor een koppelstuk montagerail en 4 dakhaakbouten. Houd 3mm ruimte tussen de twee railsen, zodat het aluminium voldoende kan inkrimpen en uitzetten onder invloed van temperatuur.
Maak je gebruik van optimizers? Monteer deze gemakkelijk op de montagerails met de optimizer railsmontage. Dit handige setje bestaat uit een dakhaakbout, epdm ringetje en een groefmoer. Zo klik je hem gemakkelijk vast op de plaats waar je hem wilt hebben!
Schroefhaak / Leihaak / Schroefhaak plaat
Golfplaten dak montagesysteem van Solarstell
Niet alle golfplatendaken zijn hetzelfde. Je hebt de industriële golf, en de huis-tuin-en-keuken golf. Dat laatste is bijna nooit geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Je constructie moet immers behoorlijk sterk zijn om het gewicht te kunnen dragen!
Heb je de industriële golf, waarmee een golfhoogte van minimaal 5,1cm wordt bedoeld, dan kun je gebruik maken van Golfclips. Jouw golfplaten zitten in de onderliggende gordingen geschroefd. Deze bevestiging kun je oplichten, de golfclip erachter schuiven, van boven naar beneden, en de schroef weer terug aandraaien.
In het geval van horizontale rails plaats je een hoekverbinder op de golfclip. Zorg ervoor dat het randje van de hoekverbinder rust op de bovenrand van de golfclip, zodat het gewicht op de golfclip komt, en niet alleen op de dakhaakbout.
In sommige gevallen zijn de golfplaten niet mooi in een lijn vastgezet. Daardoor zouden de golfclilps niet op de juiste plaats uit komen. In dat geval, en als de golf niet goed past, wordt gebruik gemaakt van stokschroeven met F adapters. Dit zijn schroeven van ca 20 cm lang, waarvan 10 cm grof draad heeft om in de onderliggende, stevige constructie vast te zetten, en 10 cm fijn draad, welke boven de golf uit steekt en waarop de rails bevestigd kan worden.
Deze stokschroeven plaats je nóóit in het kuiltje van de golf, maar altijd op de bolling. Zo voorkom je lekkages.
- Boor de de dakplaat en de onderliggende spant of gording voor met een 8mm boor. De montagepunten komen op maximaal 1,3m afstand van elkaar, de maximale overspanning van de montagerails.
- Plaats de stokschroeven en draai ze in elk geval zo ver aan met een dopsleutelbit M10 dat de gehele schroefdraad in het onderliggend hout zit.
- Druk het konisch stuk rubber in het gat en draai de bovenliggende bout aan zodat het rubber goed afdicht. Je kunt hier eventueel nog wat shell kit tussen doen.
- Plaats de F-adapter op de stokschroef en borg deze met de twee moeren. Er mag best wat afstand zitten tussen het dakoppervlak en het gedeelte van de F-adapter waar de montagerails op komt te liggen. Zo kan het zonnepaneel goed koelen.
- Bevestig de montagerails aan de F-adapters met de dakhaakbout. Hiervoor zijn geen groefmoeren nodig, omdat één van de twee sleuven in de montagerails over de gehele lengte uit schroefdraad bestaat.
Montagerails verlengen kan eenvoudig met de koppelstrip en 4 dakhaakbouten. Laat 3mm ruimte tussen de 2 railsen, zodat het aluminium voldoende kan werken.
Als 2 montagerailsen op 1/4e tot 1/5e van de boven, respectievelijk onderkant van het zonnepaneel zijn gemonteerd met behulp van dakhaakbouten, kunnen de zonnepanelen met easy middenklemmen en easy eindklemmen bevestigd worden. Deze hoeven enkel in de rails geklikt te worden, en aangedraaid om te borgen.
Steeldeck / sandwich paneel montagesysteem van Solarstell
Solarstell heeft verschillende montagesystemen voor steeldeck, sandwichpanelen, damwandprofiel. Heb je dakpanplaten, gebruik dan een montagesysteem geschikt voor golfplaten met onregelmatige golf.
Het eenvoudigste systeem voor zonnepanelen in portrait plaatsing bestaat uit korte stukjes rails, die rechtstreeks op het dakoppervlak geschroefd kunnen worden. Dit zijn de trapezoïde profielen.
De profielen van 22,3 respectievelijk 37 cm worden horizontaal geplaatst op de ‘golf’ van de dakbedekking, op de plaats waar een klem benodigd is. Plaats ze nóóit tussen de golven, om lekkages te voorkomen. Welke maat je nodig hebt is dus afhankelijk van hoe ver je ‘golven’ uit elkaar liggen.
Deze worden vastgeschroefd in de voorgeboorde gaatjes met smeltschroeven. Smeltschroeven vreten zich vast in het metaal waarmee ze het eerst contact maken waardoor ze vast ‘smelten’ met het onderliggende materiaal. Per profiel gebruik je 4 smeltschroeven met EPDM ring. Het profiel is ook aan de onderkant voorzien van een strook EPDM, waardoor het geheel weer waterdicht wordt.
De panelen worden op 4 punten ondersteund door de profielen, waarop ze worden geklemd met easy midden- en eindklemmen die gemakkelijk in de profielen kunnen worden geschoven of gedrukt.
Het eenvoudigste systeem voor zonnepanelen in landscape plaatsing bestaat uit montagebeugels. Ook deze worden op de ‘golf’ geplaatst, maar dan verticaal. Het is dus belangrijk dat de bovenkant van deze ‘golf’ plat is, en breed genoeg om de montagevoet stevig op te bevestigen met smeltschroeven. Vervolgens kan de universele klem gebruikt worden om de zonnepanelen op de montagebeugels te bevestigen.
Zijn beide systemen niet afdoende, dan kan alsnog een systeem gebruikt worden op basis van montagerails en T-montagevoeten. De zelfklevende T-montagevoetjes zet je vast aan de staalplaat met waterdichte popnagels. Daarop bevestig je de montagerails met behulp van dakhaakbouten. Wil je de montagerails verticaal plaatsen, gebruik dan een hoekverbinder, en zorg ervoor dat het randje van de hoekverbinder rust op de bovenkant van het montagevoetje. Zo komt de kracht niet op de dakhaakbout te staan, maar op het montagevoetje en de popnagels.
Het systeem zit stevig op de staalplaat bevestigd. Als jouw dak blijft liggen, dan blijven je zonnepanelen dat ook!