Handleidingen

Platdak montage Solarstell

U krijgt de paneelsteunen in opgevouwen staat aangeleverd. U kunt ze uitklappen en borgen met de bijgeleverde borgbout en -moer.

Lijn de twee paneelsteunen uit, plaats vervolgens het paneel op de twee beugels. Bevestig het paneel met de paneelklemmen. Deze hoeven niet gezekerd te worden met een moer, omdat in de paneelsteunen schroefdraad is verwerkt. Leg 3 matjes onder elke beugel (5 in het geval van oost-west beugels) ter bescherming van het dak. Indien u PVC dak heeft, dan heeft u rubbermatten met een aluminium coating. Deze coating moet in contact liggen met het dak. Plaats vervolgens de ballastprofielen in de daarvoor bestemde gleuven en zo ver mogelijk naar achteren. Als de hele rij panelen ligt kan de ballast in de vorm van stoeptegels op de ballastprofielen worden gelegd. In het geval van oost-west montage monteert u eerst oost- of westkant, waarna u de ballast plaatst. Daarna pas monteert u de andere kant, anders heeft u geen ruimte meer om de ballast kwijt te kunnen. De benodigde ballast is afhankelijk van een heel aantal windfactoren. De regel is dat meer beter is, maar u kunt ons uiteraard om advies vragen.

Let op: Niet alle onderdelen die op het plaatje worden getoond (ballast, zij- en achterplaten en koppelstukken of RVS zelftappers voor het ballastprofiel) worden meegeleverd in de complete set, omdat zij de installatie duurder maken en niet noodzakelijk zijn. U kunt deze onderdelen wel los bestellen in de webshop.

Solarstell platdak handleiding
Platdak montage Solarstell CONNECT

Solarstell Connect is een nieuw, innovatief montagesysteem voor op plat dak. De basiselementen zijn voorzien van voorgemonteerde klemmen en voeten. Zo wordt het installeren een makkie! 

Solarstell heeft de Solarsteller ontwikkeld om de basiselementen gemakkelijk op de juiste afstand te zetten zetten.

Koppel de basiselementen met elkaar met koppelstukken. Deze zijn verkrijgbaar in een rijafstand van 50 cm en 70 cm. Portrait rijen kunnen dus plots op dezelfde afstand van elkaar gezet worden als landscape rijen! Voor oost-west opstellingen zijn er aparte koppelstukken. Deze passen op de landscape en op de portrait steunen. Een geschakeld oost-west systeem in portrait modus is nu dus ook mogelijk!

Omdat het een geschakeld systeem is, is de benodigde ballast drastisch gedaald. Aan de hand van je bestelling maken we een ballastberekening, die we meeleveren bij de complete set. 

Achterplaten zijn verplicht bij elk paneel, tenzij je met een oost-west systeem werkt en de rugzijde wordt afgeschermd met het andere paneel. Zijplaten zijn niet verplicht, maar wel mooi natuurlijk.

Optimizers en micro-omvormers kun je gewoon in de voet van de steun plaatsen. Geen gedoe meer met boutjes en moertjes, of zelftappertjes om de boel vast te zetten! De bekabeling kan netjes worden weggewerkt in het basiselement. Zo is kabelmanagement ook nog eens mooi meegenomen!

 

 

 

Pannendak montage Solarstell

De dakhaak wordt om de panlat en de dakpan geschoven.
Daarop wordt de montagerails bevestigd met een dakhaakbout.
Dit hoeft niet gezekerd te worden met een moer omdat de montagerails een groef bevat.
Op de montagerails kunnen de panelen worden bevestigd door middel van paneelklemmen.
Deze klikt u in de daarvoor bestemde gleuf en zekert u door hem aan te draaien.

Solarstell schuindak handleiding
Golfplatendak montage Solarstell

U bevestigt de golfclips middels het schuifsysteem op uw goflplatendak. Daarop wordt de montagerails bevestigd met een dakhaakbout. Dit hoeft niet gezekerd te worden met een moer omdat de montagerails een groef bevat. Op de montagerals kunnen de panelen worden bevestigd door middel van paneelklemmen. Deze klikt u in de daarvoor bestemde gleuf en zekert u door hem aan te draaien.

Solarstell schuindak handleiding
Growatt
Growatt shinedesign, kies de perfecte omvormer en kabeldiameters
Product ShineWiFi-S PDF Handleiding Stralendgroen Growatt officiele handleiding

Installatie van de Shinephone app is vereist voor installatie van de wifimodule.

Kleurcode lampjes:

  • Rood: omvomrer en wifimodule communicatie is OK
  • Groen: Omvormer, wifimodule en router communicatie is OK
  • Blauw: Verbinding succesvol

Als uw omvormer een dipswitch heeft, schakel dan schakelaar 1 richting de cijfers. Schakel nummer 2 de andere kant op.

Heeft u een nieuwe router of een nieuw wachtwoord? Reset de dongel door de KEY knop 6sec. ingedrukt te houden tot de 3 leds lang oplichten. Configureer de dongel opnieuw volgens de handleiding.

 

Uw ideale set

Waarom moet ik zoveel informatie geven over mijn dak?

In de configurator geeft u aan wat uw daktype is, hoeveel rijen u wilt leggen en of u de panelen portrait of landscape wilt positioneren. Deze informatie hebben wij nodig om de inhoud van uw complete set te berekenen.

Indien u een PVC platdak heeft, geef dit dan alstublieft aan in de opmerkingensectie. Dan houden wij daar rekening mee bij het leveren van de rubbermatten.

In het geval van schuindak gaan wij uit van een horizontale plaatsing van de montagerails. Dit doen wij omdat het plaatsen van panelen op schuindak veel eenvoudiger is met horizontale montagerails, dan met verticale montagerails.

Mocht u aanvullende wensen hebben die u niet kunt bestellen in de webshop, vergeet dan niet dit aan te geven in de opmerkingensectie van uw bestelling.

Hoe compleet is een complete set?

Als u een complete set bestelt, krijgt u van ons een complete set tot en met de omvormer, met uitzondering van de benodigde ballast in de vorm van stoeptegels. De kabel tussen de meterkast en de omvormer hoort dus niet bij de complete set.

De handleiding beschrijft ook de plaatsing van aanvullende accessoires (zoals achter- en zijplaten en zelfborende schroeven bij platdakmontage) die u niet zult vinden in uw levering. Deze onderdelen zijn niet noodzakelijk om uw zonnepanelen een stevige basis te geven en maken de set in de basis duurder. U kunt deze onderdelen los bestellen in de webshop. Mocht u toch extra onderdelen willen aanschaffen die u niet in de webshop kunt vinden, neem dan alstublieft contact op.

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Zonnepanelen zijn er in allerlei variaties. Maar welke moet u kiezen? Let op de volgende punten:

  • Vermogen: Wilt u standaard panelen van 275wattpiek, of powerpanelen van 300wattpiek? Als u een klein dakoppervlak heeft en een groot verbruik, zou het wel eens uit kunnen om de duurdere powerpanelen aan te schaffen. Alle zonnepanelen (met uitzondering van Panasonic) op onze website zijn laag voltage panelen, waardoor ze gemakkelijk in een grote string kunnen worden aangelegd.
  • Uiterlijk: Hoe belangrijk vindt u het uiterlijk? Op plat dak vindt u dat wellicht niet zo belangrijk en kiest u gerust voor polykristallijn zonnepanelen (blauw met een aluminium frame), die vanwege hun techniek relatief goedkoop kunnen blijven. Op een pand met zwarte dakpannen zijn de duurdere zwarte panelen met een zwart frame en een zwarte backsheet wellicht gewenst. Of u kiest voor de middenweg van zonnepanelen met een witte backsheet en een zwart frame.
  • Maatvoering: Alle panelen zijn ongeveer 1,65 bij 1,00 meter. Q-Cells zijn echter een klein beetje groter. Het is verstandig daar rekening mee te houden bij het maken van uw dakplan.
Welke omvormer moet ik kiezen?

Merk omvormer

Growatt is een Chinese omvormer met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze omvormers zijn erg flexibel, starten vroeg op en sluiten laat af. Daardoor wordt uw opbrengst gemaximaliseerd. Een paneel meer of minder is voor deze omvormers vaak geen enkel probleem. Daarnaast staat Growatt bekend om zijn stille omvormers door natuurlijke koeling.

SMA omvormers worden in Duitsland geproduceerd, en zijn een stukje duurder, maar een stuk minder vergeeflijk. Bij SMA komt het aangesloten piek wattage erg nauw.

Solaredge is een geliefde omvormer vanwege de omgang met schaduw, maar relatief duur. Deze omvormers werken enkel en alleen als ieder paneel is voorzien van een SolarEdge optimizer.

Enphase levert micro-omvormers die ieder paneel afzonderlijk omvormen. Het voordeel van Enphase is dat u geen omvormer in huis hoeft op te hangen, dat u de panelen in verschillende oriëntaties kunt leggen en dat de set geen last heeft van verschuivende schaduw.

Aantal fasen

Om te kunnen bepalen welke omvormer het best bij uw set past is het belangrijk te weten of uw netaansluiting 1-fase of 3-fase is. De zekering op 1 fase 25 ampere kan namelijk worden overbelast als u er te veel panelen op aansluit. Als u 1 fase heeft met 80 ampere kan een 1-fase aansluiting met hetzelfde aantal panelen wellicht prima. U kunt dit zien aan het aantal aders van de kabel die het huis binnen komt. Bij 1 fase zijn dit er 2, bij 3 fase zijn dit er 4. U kunt dit ook navragen bij uw netbeheerder.

Vermogen van de omvormer

De aanbevolen omvormer in de complete set heeft niet altijd hetzelfde vermogen als de zonnepanelen aan piekproductie leveren. Uw zonnepanelen produceren hun piekproductie slechts zeer sporadisch. De omvormer is beveiligd tegen overproductie en zal de te veel geproduceerde energie aftoppen. Dit is niet erg. Het voordeel van een kleinere omvormer is dat hij beter is afgesteld op uw realistische productie. Daardoor start hij eerder op de dag op en slaat hij later op de dag uit. De  afgetopte energie wekt u ruimschoots weer op in de reguliere ochtenden en avonden.

Optimizers en Monitoring

Heeft u schaduw op uw dak? Dan zou het wel eens uit kunnen om de panelen die schaduw vangen te optimizen. Tigo Energy heeft een mooie oplossing waarbij u alléén die panelen hoeft te voorzien van een optimizer. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. U kunt deze optimizers eenvoudig achteraf toevoegen aan uw set. Tigo Energy heeft tegenwoordig ook Duo-optimizers. Dat is 1 optimizer die 2 panelen tegelijk op dezelfde manier optimaliseert. Ideaal als die twee panelen tegelijk schaduw vangen, of in een minder ideale oriëntatie liggen dan de rest van de string.

Het is ontzettend verslavend om de werking van uw doe het zelf set te monitoren. Dit kan uiteraard via het scherm op de omvormer, maar hoe fantastisch is het om ze 24 uur per dag via je telefoon of computer de grafieken in de gaten te houden! Dit kan met monitoringmodules die compatible zijn met de omvormer, maar ook door middel van Tigo Energy monitoringmodules. Met deze laatste oplossing kunt u per module zien hoe de set presteert.

Daktype / Montagewijze / Rijen

Daktype: Om te bepalen welk montagemateriaal voor uw dak geschikt is vragen wij u uw daktype aan ons door te geven. Vervolgens kunt u aangeven wat voor haak / clip / schroef / steun of montagevoet u nodig heeft. De prijs die u ziet is niet voor 1 haak, maar voor het complete montagemateriaal met gebruik van deze haak.

Portrait of Landscape: Wij vragen u ook of u de panelen portrait of landscape wilt plaatsen. Portrait betekent dat de korte zijde van over het algemeen 1000mm horizontaal staat. In landscape heeft u de lange zijde van over het algemeen 1650 mm horizontaal. Landscape montage is altijd iets duurder omdat u dan meer rails nodig heeft. Wij leveren de montagerails altijd horizontaal.

Aantal rijen: Tot slot vragen we u het aantal gewenste rijen aan te geven. We bedoelen hiermee het aantal horizontale rijen. Aan de hand hiervan kunnen we berekenen hoeveel eindstukken u nodig heeft om uw complete zonnepanelen set zelf te plaatsen.

Hoeveel kabel moet ik bestellen?

Solarkabel: Wij stellen u middels de configurator de vraag hoeveel UV bestendige kabel u wilt hebben. Vul hier de grootste afstand in tussen de omvormer en de zonnepanelen. Wilt u de kabels exact op maat geleverd krijgen? Geen probleem! Vermeld dan in de opmerkingen hoe lang de afzonderlijke kabels moeten worden.

Wij leveren de kabels met de stekkers er aan in verband met de veiligheid. Houd er rekening mee dat deze stekkers een doorsnede van 2 cm hebben, dus dat ze meer ruimte nodig hebben om ergens doorheen geleid kunnen worden. Mocht u de kabels zonder stekkers willen, geef dit dan aan in de opmerkingensectie van uw bestelling, of als keuze in de set configurator. U krijgt dan de stekkers er los bij. Houd er wel rekening mee dat u een speciale tang nodig heeft om de stekkers aan de kabels te bevestigen. Deze verkopen wij in onze webshop.

Aardekabel: Volgens de nieuwe NEN is het verplicht de panelen te aarden. Dit doet u door het dichtstbijzijnde paneelframe met de aarderails in uw meterkast te verbinden door middel van een aardekabel. Als u bij ons een aardekabel bestelt, persen wij hier alvast montageoogjes aan. Ook dat scheelt u weer de aanschaf van een krimptang. Wilt u liever aardedraad zonder montageoogjes / kabelschoentjes? Laat het ons even weten.

YMVK: Om terug te kunnen leveren aan het net moet de omvormer middels YMVK worden verbonden met de meterkast. De 3-aderige kabel is geschikt voor een enkelfase omvormer. Heeft u een 3-fase omvormer geselecteerd? Kies dan voor de YMVK 5-aderige kabel. We verkopen ook Grondkabel, voor als de kabel door de grond naar de meterkast moet. Deze kabel heeft een mantel die ervoor zorgt dat wanneer u met een schep de draad doorsteekt, u zelf niet onder stroom komt te staan.

Werkschakelaar

De werkschakelaar wordt tussen de meterkast en de omvormer geïnstalleerd om de omvormer veilig te kunnen afschakelen van het net.

Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.

Let op! Als u de werkschakelaar heeft geplaatst kunt u uw paneelframe niet op de omvormer aarden, maar moet de aardekabel direct naar de aarderail in de meterkast worden gebracht.

Subsidie

BTW terugvragen

U kunt eenmalig de BTW die u betaalt over de zonnepanelenset terugvragen bij de belastingdienst. Omdat er veel mensen zijn die zonnepanelen installeren, heeft de belastingdienst een vereenvoudigde procedure ontwikkeld:

  1. U vult het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuurt dit op naar het adres dat op het formulier staat.
  2. U ontvangt van de belastingdienst éénmalig de vraag BTW-aangifte te doen, waarin u aangeeft hoeveel BTW u heeft betaald voor de installatie.
  3. U ontvangt van de belastingdienst de vraag uw rekeningnummer door te geven, zodat zij de BTW terug kunnen storten.

Ook als u ZZP-er bent, kunt u gebruik maken van dit formulier. Omdat de belastingdienst wel eens wijzigingen in het proces voor ZZP-er aanbrengt, kunt u het beste contact opnemen met de belastingtelefoon of met uw boekhouder.

Kijk ook eens op de pagina ‘vereenvoudigde werkwijze voor particulieren met zonnepanelen‘ van de belastingdienst voor meer informatie.

Zonnepanelen aanmelden

Als u gebruik wilt maken van de salderingsregeling en/of terugleververgoeding, dan moet u uw installatie aanmelden op www.energieleveren.nl. Het aanmelden van de panelen is belangrijk voor het milieu en voor de veiligheid van het net.

Salderingsregeling / Terugleververgoeding

Sinds de verkiezingen is er heel wat ophef ontstaan over de financiële voordelen van het terugleveren van energie. Hoe zit dat nu precies?

Op het moment dat een huishouden meer stroom opwekt dan verbruikt, gaat het teveel aan stroom terug in het net. Nu maken we nog gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat u na een jaar kijkt hoeveel u meer heeft opgewekt dan verbruikt, en daar krijgt u dan een vergoeding voor van uw energieleverancier. Alle stroom die u ‘s nachts heeft gebruikt heeft u 1 op 1 kunnen wegstrepen tegen het teveel aan stroom dat u overdag heeft opgewekt.

Dit kabinet heeft aangegeven het anders aan te willen pakken. De salderingsregeling is op de lange duur namelijk niet houdbaar. Zoals het nu lijkt zal deze regeling dan ook langzaam afgebouwd worden, waarvoor een ‘terugleververgoeding’ in de plaats komt. Dat betekent dat als u overdag meer opwekt dan u verbruikt, u een vergoeding krijgt per watt. Als u vannacht meer verbruikt dan u opwekt, moet u energie kopen van uw energieleverancier. De terugleververgoeding zal in eerste instantie gelijk zijn aan de kosten die u heeft als u stroom moet kopen. Deze vergoeding zal, zoals het nu lijkt, in de komende jaren steeds iets minder worden. Het kabinet heeft aangegeven dit in gelijke snelheid te doel als het zakken van de prijs van zonnepanelen, zodat de terugverdientijd ongeveer gelijk blijft.

Het is dus interessant om zo veel mogelijk verspreid over een etmaal op te wekken. Dat geeft minder belasting voor het net en is op de lange termijn dus beter voor uw portemonnee. Daarnaast is het gedurende de terugleververgoedingsperiode interessanter om meer terug te leveren dan u verbruikt.

Hoe eerder u aan zonnepanelen begint, hoe sneller u ze heeft terugverdiend. Na het terugverdienen rest enkel winst.

SDE+ subsidie

Als u een set wilt plaatsen met een piekvermogen van meer dan 15 kilowatt, dan is de SDE+ subsidie voor u wellicht interessant. Tweemaal per jaar stelt de minister van milieu een budget beschikbaar wat geïnvesteerd kan worden in hernieuwbare energie.

Bekijk onderstaande video voor een heldere uitleg en kijk op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de meest actuele informatie.

ISDE subsidie

De ISDE subsidie (Investeringssbsidie duurzame energie) wordt door de Rijksoverheid uitgegeven voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Het doel van deze apparaten is het verminderen van de gasconsumptie. Deze subsidie is er voor iedereen, waaronder particulieren.

Kijk voor meer informatie over voorwaarden en wet- en regelgeving ook eens op de site van de RVO

In het geval van zonneboilers staat duidelijk beschreven dat een set moet worden geïnstalleerd door een deskundig installateur. Dat betekent dat het aannemelijk gemaakt moet worden dat het apparaat is geïnstalleerd en werkt. Dit kan door middel van het overleggen van een factuur van een installateur die de set heeft geïnstalleerd/gecontroleerd, of door het sturen van foto’s van een werkende set.

Kijk voor het aanvraagproces eens naar het ISDE aanvraag stappenplan op de website van de RVO.

Energie subsidiewijzer

Wilt u meer informatie over subsidies die in uw gemeente gelden? Kijk eens op de energiesubsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Milieu Centraal.