Handleidingen

Platdak montage Solarstell CONNECT

Solarstell Connect is een nieuw, innovatief montagesysteem voor op plat dak. De basiselementen zijn voorzien van voorgemonteerde klemmen en voeten. Zo wordt het installeren een makkie! 

Solarstell heeft de Solarsteller ontwikkeld om de basiselementen gemakkelijk op de juiste afstand te zetten zetten.

Koppel de basiselementen met elkaar met koppelstukken. Deze zijn verkrijgbaar in een rijafstand van 50 cm en 70 cm. Portrait rijen kunnen dus plots op dezelfde afstand van elkaar gezet worden als landscape rijen! Voor oost-west opstellingen zijn er aparte koppelstukken. Deze passen op de landscape en op de portrait steunen. Een geschakeld oost-west systeem in portrait modus is nu dus ook mogelijk!

Omdat het een geschakeld systeem is, is de benodigde ballast drastisch gedaald. Aan de hand van je bestelling maken we een ballastberekening, die we meeleveren bij de complete set. 

Achterplaten zijn verplicht bij elk paneel, tenzij je met een oost-west systeem werkt en de rugzijde wordt afgeschermd met het andere paneel. Zijplaten zijn niet verplicht, maar wel mooi natuurlijk.

Optimizers en micro-omvormers kun je gewoon in de voet van de steun plaatsen. Geen gedoe meer met boutjes en moertjes, of zelftappertjes om de boel vast te zetten! De bekabeling kan netjes worden weggewerkt in het basiselement. Zo is kabelmanagement ook nog eens mooi meegenomen!

 

 

 

De dakhaak wordt om de panlat en de dakpan geschoven.
Daarop wordt de montagerails bevestigd met een dakhaakbout.
Dit hoeft niet gezekerd te worden met een moer omdat de montagerails een groef bevat.
Op de montagerails kunnen de panelen worden bevestigd door middel van paneelklemmen.
Deze klikt u in de daarvoor bestemde gleuf en zekert u door hem aan te draaien.
We leveren de montagerails altijd horizontaal, omdat dit gemakkelijker evenwijdig met de nok te monteren is dan met verticale railsplaatsing. We controleren of dit mag van de fabrikanten van het zonnepaneel en montagesysteem. Wil je de montagerails toch verticaal? Laat het even weten, zodat we dat we de juiste materialen kunnen leveren!

Solarstell schuindak handleiding

U bevestigt de golfclips middels het schuifsysteem op uw goflplatendak. Daarop wordt de montagerails bevestigd met een dakhaakbout. Dit hoeft niet gezekerd te worden met een moer omdat de montagerails een groef bevat. Op de montagerails kunnen de panelen worden bevestigd door middel van paneelklemmen. Deze klikt u in de daarvoor bestemde gleuf en zekert u door hem aan te draaien.

Let op. Standaard leveren we het golfclip montagesysteem met de railsen horizontaal. Daarvoor worden hoekstukjes bijgeleverd. Mocht u de railsen graag verticaal ontvangen, laat u het dan even weten?

solarstell golfclip systeem
Solarstell schuindak handleiding

Het Solarstell trapezoïde profiel wordt gebruikt voor steeldeck, sandwichpanelen, damwandprofiel en bijvoorbeeld stalen dakpanplaten.

De profielen van 23 respectievelijk 37 cm worden horizontaal geplaatst op de ‘golf’ van de dakbedekking, op de plaats waar een klem benodigd is. Deze worden vastgeschroefd in de voorgeboorde gaatjes met smeltschroeven. Smeltschroeven vreten zich vast in het metaal waarmee ze het eerst contact maken waardoor ze vast ‘smelten’ met het onderliggende materiaal. Per profiel gebruik je 4 smeltschroeven met EPDM ring. Onder het profiel is ook EPDM voorgeplakt, waardoor het geheel weer waterdicht wordt. 

De panelen worden op 4 punten ondersteund door de profielen, waarop ze worden geklemd met easy midden- en eindklemmen die gemakkelijk in de profielen kunnen worden geschoven of gedrukt.

Het systeem zit stevig op het dak bevestigd. Let wel, je zonnepanelen zijn dus alleen goed gezekerd als je stalen dak goed bevestigd is!

solarstell trapezoide systeem
Solarstell schuindak handleiding

Voorkom een grote inductielus door de oppervlakte tussen plus- en de min kabel zo klein mogelijk te houden. Het komt niet heel precies, maar toch is het belangrijk de kabels dicht bij elkaar te leggen. Zo verklein je de kans op een grote stroompiek als er bliksem in de buurt is. Met een plat dak is het belangrijker dan met een schuin dak, omdat het zonnepaneel op het platte dak vaker het hoogste punt is. Een ander voordeel van een kleine inductielus is dat het je wifi  en radiosignaal minder beïnvloedt! Hoe groter en hoe hoger de set, hoe belangrijker een juist kabelplan is.

Het is sinds januari 2017 verplicht het frame van je zonnepanelen te aarden met minimaal 6mm2 groen/gele aardekabel, aan een geschikt aardpunt (het liefst de aarderails in je meterkast). Dit is belangrijk om te voorkomen dat je bijvoorbeeld van het dak valt omdat je een schok krijgt tijdens het schoonmaken van de dakgoot. 

Het Solarstell plat dak Connect systeem kan volledig worden gekoppeld middels koppelstukken. Er is dan slechts 1 punt nodig om het frame van goede aarding te voorzien. Zijn de rijen niet gekoppeld? Zet er dan een verbindingskabel tussen. Zo ook met schuin dak. Alles wat in 1 rij is gemonteerd, staat met elkaar in verbinding. Zodra een volgende rij wordt gemaakt moet er een verbindingskabeltje worden gelegd. 

Ga je zelf een aardpen slaan? Let er dan op dat deze te allen tijde in het grondwater moet staan! Je kunt je pas geslagen (met een kango natuurlijk) aardpen controleren met een aardingsweerstand tester. Gezien de prijs kunt u deze het beste huren of lenen!

Growatt shinedesign, kies de perfecte omvormer en kabeldiameters

Bij het installeren van de omvormer kunt u de volgende vragen tegen komen:

  • Ik moet de landcode bevestigen. Alle landen staan er tussen, maar Nederland niet. Wat is de juiste landcode? De landcode staat over het algemeen standaard ingesteld, maar het is goed het nog even te controleren. De juiste code is VDE0126 – 1 – 1, of VDE126.
  • Bij het installeren van de monitoring wordt gevraagd om een ‘installer code’, wat vul ik daar in? AMGBE
Product ShineWiFi-S PDF Handleiding Stralendgroen Growatt handleiding

Installatie van de Shinephone app is vereist voor installatie van de wifimodule.

Kleurcode lampjes:

  • Rood: omvomrer en wifimodule communicatie is OK
  • Groen: Omvormer, wifimodule en router communicatie is OK
  • Blauw: Verbinding succesvol

Als uw omvormer een dipswitch heeft, schakel dan schakelaar 1 richting de cijfers. Schakel nummer 2 de andere kant op.

Heeft u een nieuwe router of een nieuw wachtwoord? Reset de dongel door de KEY knop 6sec. ingedrukt te houden tot de 3 leds lang oplichten. Configureer de dongel opnieuw volgens de handleiding.

 

SMA omvormers worden in bedrijf gesteld door via het IP adres op de omvormer in te loggen. Bekijk bovenstaande video om alle stappen te bekijken. 
Kies voor de Nederlandse landcode NEN. Let op!

De SMA omvormer moet worden geregistreerd om hem op afstand te kunnen monitoren en smart connected te activeren. Daarvoor moet je ook een account aanmaken. Dat kan via https://www.sunnyportal.com/register

 

SMA heeft deze app ontwikkeld om het voor installateurs (je bent installateur want je hebt je eigen set geinsatlleerd!) inbedrijfstelling en foutoplossing gemakkelijker te maken.

Tigo Energy Kenniscentrum

Tigo Energy Optimizers zijn plug en play, maar wil je ze per optimizer monitoren, dan heb je ook het monitoring systeem van Tigo energy nodig.

Plug eerst de korte kabels aan het paneel dat je wilt optimaliseren, en daarna de lange kabels richting de string.

U krijgt de paneelsteunen in opgevouwen staat aangeleverd. U kunt ze uitklappen en borgen met de bijgeleverde borgbout en -moer.

Lijn de twee paneelsteunen uit, plaats vervolgens het paneel op de twee beugels. Bevestig het paneel met de paneelklemmen. Deze hoeven niet gezekerd te worden met een moer, omdat in de paneelsteunen schroefdraad is verwerkt. Leg 3 matjes onder elke beugel (5 in het geval van oost-west beugels) ter bescherming van het dak. Indien u PVC dak heeft, dan heeft u rubbermatten met een aluminium coating. Deze coating moet in contact liggen met het dak. Plaats vervolgens de ballastprofielen in de daarvoor bestemde gleuven en zo ver mogelijk naar achteren. Als de hele rij panelen ligt kan de ballast in de vorm van stoeptegels op de ballastprofielen worden gelegd. In het geval van oost-west montage monteert u eerst oost- of westkant, waarna u de ballast plaatst. Daarna pas monteert u de andere kant, anders heeft u geen ruimte meer om de ballast kwijt te kunnen. De benodigde ballast is afhankelijk van een heel aantal windfactoren. De regel is dat meer beter is, maar u kunt ons uiteraard om advies vragen.

Let op: Niet alle onderdelen die op het plaatje worden getoond (ballast, zij- en achterplaten en koppelstukken of RVS zelftappers voor het ballastprofiel) worden meegeleverd in de complete set, omdat zij de installatie duurder maken en niet noodzakelijk zijn. U kunt deze onderdelen wel los bestellen in de webshop.

Solarstell platdak handleiding

Uw ideale set

In de configurator geeft u aan wat uw daktype is, hoeveel rijen u wilt leggen en of u de panelen portrait of landscape wilt positioneren. Deze informatie hebben wij nodig om de inhoud van uw complete set te berekenen.

Indien u een PVC platdak heeft, geef dit dan alstublieft aan in de opmerkingensectie. Dan houden wij daar rekening mee bij het leveren van de rubbermatten.

In het geval van schuindak gaan wij uit van een horizontale plaatsing van de montagerails. Dit doen wij omdat het plaatsen van panelen op schuindak veel eenvoudiger is met horizontale montagerails, dan met verticale montagerails.

Mocht u aanvullende wensen hebben die u niet kunt bestellen in de webshop, vergeet dan niet dit aan te geven in de opmerkingensectie van uw bestelling.

Als u een complete set bestelt, krijgt u van ons een complete set tot en met de omvormer, met uitzondering van de benodigde ballast in de vorm van stoeptegels. De kabel tussen de meterkast en de omvormer hoort dus niet bij de complete set.

De handleiding beschrijft ook de plaatsing van aanvullende accessoires (zoals achter- en zijplaten en zelfborende schroeven bij platdakmontage) die u niet zult vinden in uw levering. Deze onderdelen zijn niet noodzakelijk om uw zonnepanelen een stevige basis te geven en maken de set in de basis duurder. U kunt deze onderdelen los bestellen in de webshop. Mocht u toch extra onderdelen willen aanschaffen die u niet in de webshop kunt vinden, neem dan alstublieft contact op.

Zonnepanelen zijn er in allerlei variaties. Maar welke moet u kiezen? Let op de volgende punten:

  • Vermogen: Als u een klein dakoppervlak heeft en een groot verbruik, zou het wel eens uit kunnen om iet meer per paneel te betalen voor een hoger wattpiek op dezelfde oppervlakte. Alle zonnepanelen (met uitzondering van Panasonic) op onze website zijn laag voltage panelen, waardoor ze gemakkelijk in een grote string kunnen worden aangelegd.
  • Uiterlijk: Hoe belangrijk vindt u het uiterlijk? Op plat dak vindt u dat wellicht niet zo belangrijk en kiest u gerust voor zonnepanelen met een witte backsheet en zilveren frame. De witte backsheet zorgt ervoor dat de panelen koeler blijven en beter kunnen presteren, maar is minder mooi omdat je een wit raster tussen de cellen door ziet lopen. De zilveren rand is iets goedkoper omdat het frame niet geanodiseerd hoeft te worden. Op een pand met zwarte dakpannen zijn zwarte panelen met een zwart frame en een zwarte backsheet wellicht gewenst. De middenweg is ook een optie met zwarte cellen en een zwart frame, maar wel met de witte backsheet.
  • Maatvoering: Alle panelen zijn ongeveer 1,70 bij 1,00 meter. Soms zijn zonnepanelen echter een paar centimeter beetje groter of kleiner. Het is verstandig daar rekening mee te houden bij het maken van uw dakplan.

Merk omvormer

Growatt is een Chinese omvormer met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze omvormers zijn erg flexibel, starten vroeg op en sluiten laat af. Daardoor wordt uw opbrengst gemaximaliseerd. Een paneel meer of minder is voor deze omvormers vaak geen enkel probleem. Daarnaast staat Growatt bekend om zijn stille omvormers door natuurlijke koeling.

SMA omvormers worden in Duitsland geproduceerd, en zijn een stukje duurder, maar een stuk minder vergeeflijk. Bij SMA komt het aangesloten piek wattage erg nauw.

Solaredge is een geliefde omvormer vanwege de omgang met schaduw, maar relatief duur. Deze omvormers werken enkel en alleen als ieder paneel is voorzien van een SolarEdge optimizer.

Enphase levert micro-omvormers die ieder paneel afzonderlijk omvormen. Het voordeel van Enphase is dat u geen omvormer in huis hoeft op te hangen, dat u de panelen in verschillende oriëntaties kunt leggen en dat de set geen last heeft van verschuivende schaduw.

Aantal fasen

Om te kunnen bepalen welke omvormer het best bij uw set past is het belangrijk te weten of uw netaansluiting 1-fase of 3-fase is. De zekering op 1 fase 25 ampere kan namelijk worden overbelast als u er te veel panelen op aansluit. Als u 1 fase heeft met 80 ampere kan een 1-fase aansluiting met hetzelfde aantal panelen wellicht prima. U kunt dit zien aan het aantal aders van de kabel die het huis binnen komt. Bij 1 fase zijn dit er 2, bij 3 fase zijn dit er 4. U kunt dit ook navragen bij uw netbeheerder.

Vermogen van de omvormer

De aanbevolen omvormer in de complete set heeft niet altijd hetzelfde vermogen als de zonnepanelen aan piekproductie leveren. Uw zonnepanelen produceren hun piekproductie slechts zeer sporadisch. De omvormer is beveiligd tegen overproductie en zal de te veel geproduceerde energie aftoppen. Dit is niet erg. Het voordeel van een kleinere omvormer is dat hij beter is afgesteld op uw realistische productie. Daardoor start hij eerder op de dag op en slaat hij later op de dag uit. De  afgetopte energie wekt u ruimschoots weer op in de reguliere ochtenden en avonden.

Heeft u schaduw op uw dak? Dan zou het wel eens uit kunnen om de panelen die schaduw vangen te optimizen. Tigo Energy heeft een mooie oplossing waarbij u alléén die panelen hoeft te voorzien van een optimizer. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. U kunt deze optimizers eenvoudig achteraf toevoegen aan uw set. Tigo Energy heeft tegenwoordig ook Duo-optimizers. Dat is 1 optimizer die 2 panelen tegelijk op dezelfde manier optimaliseert. Ideaal als die twee panelen tegelijk schaduw vangen, of in een minder ideale oriëntatie liggen dan de rest van de string.

Het is ontzettend verslavend om de werking van uw doe het zelf set te monitoren. Dit kan uiteraard via het scherm op de omvormer, maar hoe fantastisch is het om ze 24 uur per dag via je telefoon of computer de grafieken in de gaten te houden! Dit kan met monitoringmodules die compatible zijn met de omvormer, maar ook door middel van Tigo Energy monitoringmodules. Met deze laatste oplossing kunt u per module zien hoe de set presteert.

Daktype: Om te bepalen welk montagemateriaal voor uw dak geschikt is vragen wij u uw daktype aan ons door te geven. Vervolgens kunt u aangeven wat voor haak / clip / schroef / steun of montagevoet u nodig heeft. De prijs die u ziet is niet voor 1 haak, maar voor het complete montagemateriaal met gebruik van deze haak.

Portrait of Landscape: Wij vragen u ook of u de panelen portrait of landscape wilt plaatsen. Portrait betekent dat de korte zijde van over het algemeen 1000mm horizontaal staat. In landscape heeft u de lange zijde van over het algemeen 1650 mm horizontaal. Landscape montage is altijd iets duurder omdat u dan meer rails nodig heeft. Wij leveren de montagerails altijd horizontaal.

Aantal rijen: Tot slot vragen we u het aantal gewenste rijen aan te geven. We bedoelen hiermee het aantal horizontale rijen. Aan de hand hiervan kunnen we berekenen hoeveel eindstukken u nodig heeft om uw complete zonnepanelen set zelf te plaatsen.

Solarkabel: Wij stellen u middels de configurator de vraag hoeveel UV bestendige kabel u wilt hebben. Vul hier de grootste afstand in tussen de omvormer en de zonnepanelen. Wilt u de kabels exact op maat geleverd krijgen? Geen probleem! Vermeld dan in de opmerkingen hoe lang de afzonderlijke kabels moeten worden.

Wij leveren de kabels met de stekkers er aan in verband met de veiligheid. Houd er rekening mee dat deze stekkers een doorsnede van 2 cm hebben, dus dat ze meer ruimte nodig hebben om ergens doorheen geleid kunnen worden. Mocht u de kabels zonder stekkers willen, geef dit dan aan in de opmerkingensectie van uw bestelling, of als keuze in de set configurator. U krijgt dan de stekkers er los bij. Houd er wel rekening mee dat u een speciale tang nodig heeft om de stekkers aan de kabels te bevestigen. Deze verkopen wij in onze webshop.

Aardekabel: Volgens de nieuwe NEN is het verplicht de panelen te aarden. Dit doet u door het dichtstbijzijnde paneelframe met de aarderails in uw meterkast te verbinden door middel van een aardekabel. Als u bij ons een aardekabel bestelt, persen wij hier alvast montageoogjes aan. Ook dat scheelt u weer de aanschaf van een krimptang. Wilt u liever aardedraad zonder montageoogjes / kabelschoentjes? Laat het ons even weten.

YMVK: Om terug te kunnen leveren aan het net moet de omvormer middels YMVK worden verbonden met de meterkast. De 3-aderige kabel is geschikt voor een enkelfase omvormer. Heeft u een 3-fase omvormer geselecteerd? Kies dan voor de YMVK 5-aderige kabel. We verkopen ook Grondkabel, voor als de kabel door de grond naar de meterkast moet. Deze kabel heeft een mantel die ervoor zorgt dat wanneer u met een schep de draad doorsteekt, u zelf niet onder stroom komt te staan.

De werkschakelaar wordt tussen de meterkast en de omvormer geïnstalleerd om de omvormer veilig te kunnen afschakelen van het net.

Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.

Let op! Als u de werkschakelaar heeft geplaatst kunt u uw paneelframe niet op de omvormer aarden, maar moet de aardekabel direct naar de aarderail in de meterkast worden gebracht.