“Het net is vol”
Dit is iets wat we veel horen de laatste tijd. Wat gebeurt er nu eigenlijk en waarom slaat de omvormer soms in storing als de zon lekker schijnt?
De plaats waar we stroom genereren verandert
In Nederland hebben we afgesproken dat de spanning op het net tussen de 195,5 en 253 volt moet blijven. Dat is een veilige spanning waar de apparaten in huis ook goed mee om kunnen gaan. De kabels in de straat hebben een bepaalde dikte, gebaseerd op dat de stroom vanuit de kolencentrales wordt aangeboden, en gebaseerd op een bepaald verbruik in de straat.
Nu de energietransitie een behoorlijke vlucht neemt, verandert de plaats waar we stroom opwekken. Dit doen we nu opeens ook op de plaats waar het verbruik is. Heel slim, want daardoor hoeft de opgewekte stroom een minder lange afstand af te leggen, en heb je minder last van weerstand, en verlies je dus minder van die opgewekte stroom. Ook de hoeveelheid stroom die we verbruiken neemt toe, door elektrische auto’s, warmtepompen, airco’s en andere apparaten die we nodig hebben om de energietransitie te laten slagen.
Zonnestroom is niet zo voorspelbaar
Zonnestroom is alleen niet zo voorspelbaar als de stroom die door de kolencentrales wordt opgewekt. Zo kan de zon opeens heel lekker gaan schijnen, waardoor er opeens veel stroom wordt gegenereerd. Meestal gebeurt dit midden op de dag, het moment dat veel mensen niet thuis zijn en het verbruik in de straat dus relatief laag ligt. We proberen dan met zijn allen stroom op het net te zetten. De netbeheerder houdt de spanning standaard op zo’n 230 volt. Dat is netjes midden op de veilige range, zodat we plots grote vraag en plots veel zon zo goed mogelijk kunnen opvangen, maar ook zodat de spanning in het eerste, en in het laatste huis van de straat een spanning binnen die range krijgt. Dat betekent dat we de spanning gemiddeld in de straat nog maar 23 volt kunnen laten stijgen, voordat de omvormers in de huizen aan de straat afschakelen om veiligheidsredenen.
Je zou dan zeggen, dan kan die kolencentrale toch tijdelijk minder leveren? Zoals eerder genoemd, is zonnestroom niet zo voorspelbaar, en we willen ook geen stroomuitval, of te lage spanning op het net. Daar zijn onze apparaten immers ook niet voor gemaakt. Die kolencentrale moet ons in de basis dus wel blijven voorzien.
Heb je last van AC voltage outrange meldingen?
Dan kun je in veel gevallen wel iets doen om de frequentie waarmee je ze krijgt omlaag te krijgen.
Op welke fase is jouw omvormer aangesloten?
Past jouw kabel bij het vermogen van je omvormer?
Weerstand in het AC traject?
Gaat het om een 1fase omvormer?
Als de hele straat zijn 1fase omvormers op dezelfde fase aansluit wordt de spanning op die specifieke fase hoger dan de rest.
Meet met een voltmeter op een zonnig moment of er spanningsverschil tussen de fasen zit en kijk of het loont om jouw omvormer op een andere fase aan te sluiten!
De omvormer meet de spanning op het net bij de omvormer zelf.
Heb je een dunne kabel tussen de omvormer en de meterkast liggen, dan kan jouw omvormer zijn spanning minder gemakkelijk kwijt door de weerstand en zal de spanning bij de omvormer sneller stijgen.
Bereken met onze ACkabel berekentool of je jouw spanningsval naar beneden kunt krijgen met een dikkere kabel!
Die weerstand kan overigens ook komen doordat ergens in het AC traject een draadje niet helemaal lekker vast zit.
Loop het AC traject eens goed bijlangs op goede verbindingen!
Hoe is het gesteld met jouw ‘direct eigen verbruik’?
Is een thuisbatterij dan de oplossing?
Overstappen naar een 3-fase omvormer
Verhoog je direct eigen verbruik.
Het mooiste zou zijn als de hele straat hierin meedoet. Als je stroom opwekt gaat die naar de meterkast. Als je op dat moment niets verbruikt gaat die stroom het net op, en stijgt die spanning. Als je die stroom echter direct verbruikt hoeft de stroom niet het net op en zal de spanning ook niet stijgen!
Stel je wasmachine, droger, vaatwasser, en andere stroomslurpende apparaten dus bij voorkeur zo in dat ze aan gaan als de zon schijnt.
Dit direct eigen verbruik verhogen kun je ook doen door een batterij aan te schaffen, maar let op.
Dit is een relatief hoge investering, en die storingen in je omvormer zijn maar momentopnames. De terugverdientijd van zo’n thuisbatterij is dus best lang als je deze puur gebruikt om deze AC storingen te verminderen.
Je zou ook eens kunnen kijken naar een elektrisch inbouwelement in een warmwaterboiler!
Heb je destijds voor een 1fase omvormer gekozen, omdat deze relatief goedkoper is, maar heb je wel een 3fase netaansluiting?
Je probeert een flinke hoeveelheid stroom via 1 fase op het net te zetten, waardoor de spanning op die ene fase stijgt. Je andere fasen worden helemaal niet belast. Het kan lonen een 3fase omvormer te plaatsen en de opgewekte stroom over de 3 fasen te verdelen.
Daar wordt de netbeheerder tegelijkertijd ook heel gelukkig van. Een goede verdeling over de 3 fasen is belangrijk om een stabiele stroomtoevoer te kunnen garanderen.
Heb je je zonnepanelen vol zuid liggen, of oost/west?
Verdeel de opbrengst van je zonnepanelen beter over de dag!
In de begintijd van zonnepanelen was het de uitdaging zo veel mogelijk stroom uit een zonnepaneel te krijgen. Wanneer je deze opbrengst oogstte was niet zo interessant.
Nu je niet altijd meer stroom op het net kunt zetten, wordt het interessant in de ochtend en avond meer op te wekken, en ’s middags wat minder.
Leg je zonnepanelen gedeeltelijk op het oosten, en gedeeltelijk op het westen!
Uitdagingen zijn kansen om te groeien, omarm ze en word sterker!
Het klopt dat we met de overgang naar groene stroom tegen wat uitdagingen aan lopen. Uitdagingen zijn er om aan te gaan en dat leidt tot innovatie en vooruitgang. Laten we kijken hoe we zo goed mogelijk met nieuwe situaties om gaan, zodat we ook voor nieuwe generaties weer een stapje dichter bij de oplossing zijn gekomen!